Studeren: een serieuze aangelegenheid


Iedereen weet wel dat iets wat nieuw is vaak veel tijd en energie kost, dat geldt ook voor een nieuwe studie. Toch waren er voorheen veel meer studenten actief binnen een bestuur van bijvoorbeeld een studentenvereniging of werkten nog wel eens al vrijwilliger. Waar in 2005 studenten nog gemiddeld zo’n 600 uur aan nevenactiviteiten besteedde is dit aantal in acht jaar gedaald naar een krappe 200 uur per persoon per jaar.

Deze daling zou te wijten zijn aan de invoering van het bindend studieadvies (BSA) dat is ingegaan in 2005. Dit betekent dat een student een bepaald aantal studiepunten behaald moet hebben, indien hij of zij dit aantal niet aantikt is de student genoodzaakt te stoppen met zijn of haar studie. Dit zou een van de redenen zijn waardoor jongeren terughoudender zijn geworden met dit soort nevenactiviteiten.

Veel studenten kiezen nog wel voor een bijbaantje blijkt, zo’n 70 procent van alle studerende jongeren heeft een weekend- of avondbaan. Juist in de hedendaagse krappe arbeidsmarkt waar bedrijven naarstig opzoek zijn naar arbeidskrachten, worden (ook) studenten benaderd door potentiële werkgevers.

Toch kan het opdoen van ervaring binnen een vereniging zo zijn voordelen hebben. “Werkgevers hechten aan de bredere ontwikkeling die studenten dankzij nevenactiviteiten doormaken. Studenten leren er leidinggeven, samenwerken en met verantwoordelijkheid omgaan op een manier die in de collegebankjes en in bijbaantjes niet is na te bootsen. Dat zijn vaardigheden die werkgevers juist zoeken” aldus Vincent Karremans van Magnet.me.

 

Bron: RTL Nieuws
Geraadpleegd: 3 mei 2019
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4695471/studenten-nevenactiviteiten-bestuursfunctie-vrijwilligerswerk-bsa

« »