Lenen en schulden bij DUO


De regeling rondom de studiefinanciering is veranderd. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als toekomstig student? Als student kun je een lening aanvragen, dit doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).


Veranderingen

Hoe zit het nu precies met de veranderingen? Lees alle veranderingen op een rij in dit artikel.

In onderstaande tabel kun je zien wie recht heeft of kan hebben op welke onderdelen.

 

Lenen: hoeveel?
Bedenk en bereken voordat je gaat lenen of het echt nodig is. Lenen kost je namelijk geld, omdat je het geleende bedrag plus rente moet terugbetalen. Het rentepercentage wordt steeds voor 5 jaar vastgesteld.

Het is daarom slim om voor jezelf een begroting op te stellen. Zo zie je wat je ongeveer per maand nodig hebt om rond te komen. Je leent zo niet meer dan nodig is. Een studielening kan een goede investering zijn, maar besef ook dat een studieschuld later een behoorlijke impact op je budget kan hebben.

 

Stap 1 | Breng jouw inkomsten in kaart

  • basisbeurs
  • aanvullende beurs
  • bijdrage van je ouders
  • kinderalimentatie die je rechtstreeks van je ouders krijgt uitbetaald
  • inkomsten uit een bijbaantje, een eigen bedrijf, of andere bijverdiensten
  • toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag) of een uitkering
  • spaargeld dat je maandelijks van je spaarrekening haalt

Daarnaast ontvang je soms ook extra geld (denk aan vakantiegeld, extra salaris, verjaardagsgeld, erfenis, belastingteruggave). Probeer dat geld op een spaarrekening te zetten. Dat voorkomt dat je het direct allemaal uitgeeft. Bovendien heb je dan geld achter de hand, bijvoorbeeld om te sparen voor wanneer je op kamers gaat, of als je tijdens je studie naar het buitenland wilt.


Stap 2 | Breng jouw uitgaven in kaart
Zet je uitgaven op een rijtje. Dan weet je hoeveel geld je elke maand nodig hebt om rond te komen.


Stap 3 | Maak een afweging

Zijn jouw inkomsten en uitgaven goed in evenwicht, dan is lenen niet nodig. Kun je niet rondkomen? Dan heb je drie opties:
1. Kijk of je jouw inkomsten kunt verhogen. Ga bijvoorbeeld meer werken of vraag toeslagen aan die je nog niet ontvangt.
2. Kijk of je jouw uitgaven kunt verlagen. Kijk naar je abonnementen en ‘niet-noodzakelijke uitgaven’ of overweeg eventueel weer bij je ouder(s) te gaan wonen. Je kunt er ook voor kiezen om van je dagelijkse boodschappen goedkopere varianten te kopen.
3. Kies ervoor om het verschil te lenen.
Elke euro die je leent, moet je straks terugbetalen. Mét rente. Daardoor heb je na je studie minder geld te besteden. Leen daarom alleen wat je echt nodig hebt. Want als je nu rondkomt van iets minder, profiteer je daar later van!


Tips

  • Leuke dingen doen hoeft niet veel geld te kosten. Wees creatief.
  • Samen eten kan veel geld schelen.
  • Heb je (tijdelijk) minder geld nodig of ga je meer verdienen? Zet de lening omlaag of op stop. Dat kan eenvoudig via mijn duo.


Rekenhulp
Op de website van DUO staat een rekenhulp waarmee je direct kunt zien wat de gevolgen zijn van jouw lening op jouw studieschuld. Verander het bedrag dat je kunt lenen en je ziet meteen hoe je totale schuld aan het einde van je studietijd verandert.


Betalen komt later

Als je net bent gaan studeren, denk je meestal niet aan terugbetalen. Je gaat er vanuit dat je een goede baan krijgt met genoeg inkomen. Vaak is dat ook zo. Maar het aflossingsbedrag kan hoger zijn dan je van tevoren had gedacht.

Mbo-studenten en de studenten die vóór 1 september 2015 aan een bachelor- of masteropleiding zijn begonnen, lossen hun schuld in maximaal vijftien jaar af. Hbo- en wo-studenten die vanaf het studiejaar 2015-2016 aan een bachelor of master zijn begonnen, krijgen langer de tijd hun studieschuld af te lossen: maximaal 35 jaar. Het is slim om goed na te denken óf en hoeveel je wilt gaan lenen. Reken ook goed door wat de lening uiteindelijk kost.

Bron: Nibud. Lenen en schulden bij DUO. Geraadpleegd op 15 augustus 2017. http://bit.ly/2w5vH3D

« »