Een vakopleiding volgen – wat mag dat kosten?


Tijdens Studie Experience zijn tientallen exposanten aanwezig die jou kunnen informeren over allerlei opleidingsmogelijkheden. Of je nou de technische branche in wil, of er misschien van droomt om chef-kok te worden. Maar wat mag dat nou eigenlijk allemaal kosten, zo’n vakopleiding?

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is en een mbo opleiding volgt is verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt wettelijk vastgesteld door de overheid, en ook het innen hiervan wordt centraal gedaan door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De kosten voor deeltijdopleidingen zoals een BBL-opleiding zijn weer anders: je zit dan namelijk een stuk minder op school en bent zelfs al deels aan het werk! De cursusgelden hiervoor worden elk jaar opnieuw bepaald. Voor het komende schooljaar zijn deze bedragen vastgesteld op €240,- voor niveau een en twee-opleidingen en €582,- voor niveau drie- en vier-opleidingen.

Maar met het lesgeld alleen ben je er nog niet helemaal. Want als jij de allerbeste kapper wilt worden, dan heb je wel het juiste materiaal nodig! Denk eens aan een kapmantel, verschillende soorten scharen, mesjes, een föhn, een krultang en ga zo maar door. Voorheen mochten scholen het aanschaffen van deze praktijkpakketten vereisen. Vanaf het nieuwe schooljaar 2018 – 2019 mag dit niet meer: studenten mogen niet meer worden verplicht dit gereedschap zelf te kopen. De scholen gaan echter niet alles vergoeden. Benodigdheden zoals boeken en eventueel laptops blijven voor eigen rekening van de student.

Bronnen:

(Geraadpleegd op 15-08-2018)

« »